duminică, 26 aprilie 2015

ACTIVITATI LUNA APRILIE

MÂNUŢE HĂRNICUŢE
În luna aprilie, preşcolarii grupei mari s-au deplasat la una din colegele lor, pentru a vizita solarul construit de părinţii ei.
Acolo, însoţiţi fiind şi de unele mămici, am desfăşurat o activitate de tip outdoor, expilându-li-se, modul de semănare şi plantare a unor legume, de îngrijire a acestora, precum şi importanţa cultivării lor.
După desfăşurarea activităţii, mămica colegei lor i-a servit cu gogoaşe şi suc.

Prof. înv. preşcolar
Tîrlişan Lenuţa
Grădiniţa cu Program Normal Nr.1 Rebra






8 Aprilie – Ziua internatională a romilor

În data de 8 aprilie, la Grădiniţa P.N. Reteag-Poieni, am sărbătorit Ziua Internaţională a romilor, activitate interculturală din cadrul proiectului „Curcubeul Schimbării”. Activitatea s-a desfăşurat în parteneriat cu elevii de la Şcoala Primară Reteag-Poieni
Obiectivul general al educaţiei interculturale este acela de a facilita deprinderea unor abilităţi de convieţuire în societatea plurală a zilelor noastre.
Am urmărit cunoaşterea culturii romilor în general şi în special cunoaşterea imnului şi a steagului, formarea unor atitudini pozitive care să fie aplicate în cadrul unei societăţi plurale: respectul pentru diversitate, pentru identitatea celor percepuţi ca fiind diferiţi şi implicit, respingerea atitudinilor intolerante şi discriminatorii faţă de aceştia
Ziua internatională a rromilor se sărbătoreşte în fiecare an la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al rromilor. Atunci s-a luat decizia ca 8 aprilie sa devina Ziua Internationala a Rromilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn international al rromilor, cântecul "Gelem, gelem", al cântăreţei Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav "Am întalnit şi ţigani fericiţi" (peliculă ce datează din 1967).
            De asemenea, a fost adoptat şi steagul international al rromilor, având jumatatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, si jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roata, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei, relatează Amos News.

Ed. Gal Maria-Mihaela






Ziua Bibliotecarului sărbătorită
la Grădiniţa cu Program Prelungit din SîngeorzBăi

          Preşcolarii de la GPP Sîngeorz-Băi, au sărbătorit Ziua bibliotecarului prin derularea proiectului tematic “Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”. Pe parcursul săptămânii 20-24 aprilie 2015, copiii au deşfăşurat activităţi integrate specifice: “De la copac la hârtie”, “Semnul de carte”, “Oameni şi cărţi”, “Cartea de poveşti”, “Ai carte, ai parte!”, “Un izvor de poveşti pe nume Ion Creangă”. Astfel, copiii au fost familiarizaţi cu noţiunea de carte, cu părţile ei componente, cu tipuri de cărţi, cum mijloacele de realizare a unei cărţi, etc..
            Împreună cu educatoarele, copiii au vizitat Biblioteca Şcolii Generale Artemiu Publiu Alexi, din Sîngeorz-Băi. Domnul bibliotecar Virgil Scurtu le-a prezentat biblioteca, arătându-le mai multe tipuri de cărţi. Copiii au avut ocazia să pună întrebări şi să dea răspunsuri, arătându-se, cu toţii, foarte entuziasmaţi de activitatea desfăşurată.


Echipa de proiect Curcubeul Schimbării de la GPP Sîngeorz-Băi






23 aprilie Ziua Internationala a Cartii

    Exista un adevar universal valabil: copiii iubesc povestile.
De cate ori nu i-am auzit rugandu-ne "Citeste-mi o poveste!" sau "Povesteste-mi ceva frumos..."
    In cadrul Proiectului Curcubeul Schimbarii, cu ocazia Zilei Internationale a Cartii, copiii din Grupa mare, Gradinita cu Program Prelungit nr. 13 Bistrita, a organizat o activitate care a cuprins doua parti:
  •  Am vizitat Libraria "Alexandria" din Bistrita. Doamna librar Laura Avram a prezentat copiilor imagini despre procesul de fabricare a hartiei, si partile componente ale cartii. Copiii au fost incurajati sa citeasca si sa ingrijeasca aceste comori de intelepciune: Cartile. 
  • La intoarcere in gradinita copii au realizat cate o carte, fiecare alegand cate un titlu, colorand imagini reprezentative,  dupa propria imaginatie si preferinta. 
Echipa de proiect:
Prof. inv presc. Daraban Ioana si Prof. inv. presc. Ivan Adina 







Copiii, prietenii naturii

           
            Miercuri, 22 aprilie 2015, la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa s-a sărbătorit Ziua Pământului în cadrul Proiectului Judeţean „Curcubeul Schimbării”. Preşcolarii grupei mari „C”, grupa Ciupercuţelor, coordonaţi de d-ra educatoare Roşca Livia Andreea au desfăşurat activitatea „Copiii, prietenii naturii”. Această activitate a avut ca deziderat principal, dobândirea unor cunoştinţe referitoare la importanţa protejării mediului înconjurător şi influenţa pe care acesta o are asupra sănătăţii şi asupra calităţii vieţii.
            Activitatea s-a desfăşurat în două etape; prima etapă a fost una teoretică, în care s-a discutat cu preşcolarii despre poluare şi urmările ei, dar şi despre modalităţile de a o combate. Partea a doua a fost una practică, realizându-se printr-o activitate de tip outdoor, în curtea grădiniţei, unde preşcolarii au plantat puieţi de brad, astfel contribuind la menţinerea sănătăţii planetei noastre, Pământ.
Preşcolarii au fost foarte încântaţi descoperind că pot să fie de ajutor întregii omeniri, prin activitatea desfăşurată şi şi-au exprimat bucuria exclamând:
            Ayanna: „Natura este minunată!”
            Ana: „Iubesc soarele şi iarba verde!”
Anya: „Îmi place să mă joc în aer liber!”
                                                                                   
                                                                             Echipa de proiect a

Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa





marți, 7 aprilie 2015

ACTIVITATE LUNA APRILIE-SIMPOZIONUL "SA FIM COPII PENTRU INCA O ZI " ORADEA,JUD.BIHOR

Simpozionul "Sa fim copii pentru inca o zi"Oradea,Jud.Bihor.


La inceputul lunii aprilie, respectiv 2 aprilie 2015, in cadrul Programului educational de promovare a educatiei pentru schimbare la prescolari " Curcubeul Schimbarii", s-a organizat la Oradea, judetul Bihor, prima editie a Simpozionului judetean " Sa fim copii pentru inca o zi ". La acest eveniment au participat cadre didactice din invatamantul prescolar din judetele : Bistrita-Nasaud, Salaj, Satu-Mare, Caras-Severin si Bihor.
Din judetul Bistrita-Nasaud au participat opt reprezentante implicate in lucrarile simpozionului judetean, membre in echipa de proiect judetean sau in derularea proiectului regional, avand o contributie semnificativa la buna desfasurare a actiunii orrganizate de catre colegele din Bihor.
Primirea oficiala a participantilor a avut loc la Gradinita  cu P.P Nr.27 Voinicel Oradea, in prezenta reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Bihor si ai Casei Corpului Didactic Bihor, precum si a altor oficialitati locale.
Lucrarile simpozionului au debutat prin reliefarea importantei acestui program educational si impactul asupra dezvoltarii holistice a prescolarilor si a cadrelor didactice implicate, prin prezentarile facute de catre doamnele inspector pentru educatie timpurie: Lucia Caciora (jud.Bihor), Crina Clapou (jud.Bistrita-Nasaud) si Valentina Souca (jud.Salaj).
S-au vizionat momente artistice extraordinare pregatite de catre prescolarii de la diferite gradinite din Municipiul Oradea si din judetul Bihor, s-a vizitat expozitia de lucrari plastice cu tema " Sa fim copii pentru inca o zi", iar la final, s-a lansat auxiliarul didactic cu lucrarile si eseurile stiintifice participante la simpozion.

Prezentarile si momentele artistice au demonstrat gradul inalt de preocupare al cadrelor didactice pentru sprijinirea educatiei pentru schimbare la varstele timpurii si stimularea permanenta a creativitatii si a inovatiei inca de la varstele cele mai fragede.


Echipa de proiect Curcubeul Schimbarii –jud. Bistrita-Nasaud

Inspector scolar Clapou Crina

 Diseminare in presa regionala: