duminică, 25 mai 2014

ACTIVITATI LUNA MAI-ZIUA INTERNATIONALA A MUZEELOR



Gradinita cu Program Prelungit Nr.13 Bistrita


MUZEUL DE LA GRADINITA

         În  cadrul  proiectului  educaţional  CURCUBEUL  SCHIMBĂRII”, cu  ocazia
ZILEI  INTERNAŢIONALE  A  MUZEELOR”  care  a  avut  loc  în  data  de
16.05.2014, copiii  de   la  grupa  germană  de  la  Grădiniţa  cu  Program  Prelungit  nr.13
împreună  cu  doamnele  educatoare,  au  realizat, în  sala  de  grupă, o  expoziţie  cu 
obiecte  de  artă  populară.
         Ideea  de  a  realiza  această  expoziţie  a  venit  din  partea  copiilor,dupa ce au vizitat Muzeul Judetean ,Bistrita- Nasaud.  Fiecare dintre ei  au adus diverse  obiecte  din  vremea  de  demult: prosoape, farfurii, costume  naţionale, vârtelniţă, sucală, ticlazău, furcă  şi  fuior, un  peretar  pe  care  scria:”IMNUL  ARDEALULUI  CU  STEMA  ARDEALULUI  ŞI  CELE  ŞAPTE  STEAGURI   ALE CETĂŢII  VECHI  A  ARDEALULUI”. La  această  expoziţie  fiecare  copil  a  fost îmbrăcat  în  costum  naţional , în  semn  de  recunoştinţă  pentru  strămoşii  noştri.
         Doamnele  educatoare  au  explicat  copiilor    obiectele  de  artă  populară  au
 o  mare  valoare  şi  ele  trebuie    fie  păstrate  cu  sfinţenie  peste  ani. La  această 
 expoziţie  au  fost  invitaţi  părinţii  copiilor  care  au  rămas  uimiţi  de  frumuseţea 
obiectelor  şi  de  felul  în  care  ele  au  fost  păstrate.
         Cu  ocazia  acestei  expoziţii, copiii  şi-au  îmbogăţit  cunoştinţele  despre  obiectele
de  artă  populară  care  au  fost  folosite  de  oamenii  din  vremurile  de  demult, si au ajuns la concluzia ca un popor care nu-si pretuieste valorile este un popor sarac.

 Echipa de proiect.



Ziua Internaţională a Muzeelor

Grădiniţa cu Program Normal Nr.1 Rebra

Prin vizita efectuată la muzeul din localitate, preşcolarii grupei mijlocii,  au avut ocazia să observe diferite costume populare specifice zonei noastre, care sunt confecţionate din pânză de casă, ţesută în ,,stative’’ (război de ţesut), din cânepă.
Li s-a explicat procesele prin care trecea cânepa până se ajungea la pânza din care se confecţionau costumele populare şi faptul că ele erau purtate nu numai în zilele de sărbătoare, ci şi în zilele de lucru. Aici au putut observa uneltele care erau folosite pentru obţinerea pânzei: ,,meliţa’’, ,,sucala’’, ,,ţevi’’,,suveica’’, ,,stative’’, ,,cujeica’’, ,,fusul’’, ,,vârtelniţa’’ – denumiri folosite în zona noastră.
Costumele populare, atât cele pentru femei, cât şi cele pentru bărbaţi erau şi sunt şi astăzi frumos ornamentate, unele modele păstrându-se din generaţie în generaţie, altele suferind unele schimbări, dovedind măiestria femeilor care le-au lucrat.
                Preşcolarii au mai observat ştergarele care se puneau pe pereţi la,, blide’’ sau icoane, având motive geometrice, alese în teară cu vergeaua sau cusute, iar la capete înnodaţi ,,ciucuri’’ sau prinsă ,,cipcă’’, patul care era aşternut cu ,,vernica cu cipcă’’ peste care se aşeza ţolul ţesut din lână,  care era folosit şi pentru învelit noaptea, şi ,,perinile’’ care se aşezau la căpătâiul patului. Feţele de ,,perină’’ erau din pânză ţesută, alese în teară cu diferite motive naţionale sau cusute cu mâna.
            Au mai observant uneltele care erau folosite de ciobani, la stână, pentru a obţine urda şi brânza, precum şi diferite obiecte ce existau în cadrul unei gospodării (lada pentru haine sau cea pentru depozitarea făinii, ,,covata’’,  ,,stălaja’’ unde se aşezau blidele şi ulcelele etc.)
Vizita făcută la muzeu a contribuit la educarea sentimentelor de admiraţie şi a respectului pentru creaţia populară.
Pentru a ne mândri cu unele obiceiuri populare şi a purta costumul popular, am organizat şi desfăşurat cu preşcolarii grupei mijlocii ,,Nunta la Rebra’’ şi am realizat un videoclip cu două cântece populare al fetiţei Daniela Elisabeta Nedelea, participând la Festivalul regional ,,Bucuria cântecului şi dansului’’ de la Zalău, Festival cuprins în grila de programe a proiectului ,,Să nu uităm tradiţia’’ , proiect derulat de Casa Municipală de Cultură Zalău şi în Proiectul naţional ,,Curcubeul schimbării’’, aprobat  de M.E.N.
Link-uri cu cele doua video-clipuri:

                                      Prof. înv. preşcolar – Lenuţa Tîrlişan



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu