luni, 24 februarie 2014

Activitati Luna Februarie-Dragobetele

 DRAGOBETELE COPIILOR LA G.P.N NR.18 BISTRITA



Preşcolarii din grupele „Albinuţelor”, “Prichindeilor”, “Steluţelorşi  „Inimioarelor” de la Grădiniţa PN. Nr. 18 Bistriţa au sărbătorit, în cadrul proiectului ,,Curcubeul Schimbării”, ziua de Dragobete, sărbătoare tradiţională românească sărbătorită în fiecare an pe 24 februarie.
Copiii s-au implicat cu drag în diversele activităţi organizate de către educatoarele Sereş Catalina, Sabău Carmen, Cotuţiu Ana şi Pintican Gabriela, aflând cu această ocazie semnificaţia zilei de Dragobete, alături de o mulţime de legende şi poveşti despre această sărbătoare.
Sub atenta îndrumare a cadrelor didactice, micuţii au realizat lucrări deosebite, cu caracter practic şi plastic, îmbinând cu succes materialele reciclabile cu cele convenţionale.
La finalul zilei, copiii au dăruit cu mare drag roadele muncii lor celor dragi şi prietenilor din grădiniţă.

Dragobetele a trecut pragul "Căsuţei cu poveşti" din Bistriţa

               Îmbrăcaţi în costume populare, emoţionaţi şi doritori să afle cât mai multe despre tradiţiile româneşti - 30 de preşcolari ai Grădiniţei "Căsuţa cu Poveşti" din Bistriţa au întâmpinat ieri Dragobetele cu poveşti şi activităţi artistice, modelând inimioare de lut şi mărţişoare.
Ziua de 24 februarie a fost sărbatorită şi de preşcolarii din grupa mare A, prin intermediul unei activităţi din Proiectul Educaţional “Curcubeul Schimbării”, derulat la nivel naţional dar personalizat de fiecare unitate de învăţământ locală implicată în acest proiect.
Preşcolarii de la "Căsuţa cu Poveşti" au ascultat cu interes legenda, foarte veche, de pe timpul dacilor care povesteşte că Dragobetele era fiul Dochiei iar pentru a promova obiceiurile şi tradiţiile româneşti, o parte dintre copii şi-au adus şi costumele populare de acasă, îmbrăcându-le cu mândrie la grădiniţă.
Activitatea s-a încheiat cu un atelier de modelaj: toţi copiii au participat cu multă emoţie la crearea unor simboluri ale iubirii pentru părinţi, modelând din lut inimioare, floricele şi mărţişoare tradiţionale care vor fi oferite părinţilor la începutul lunii martie.
Prof. Înv. Preşc. Maier Gabriela şi Mîndrean Andreea-Veronica
Diseminare in presa regionala:


CUM SE SARBATOREA DRAGOBETELE? LA G.P.N RODNA

 In cadrul Proiectului Judetean"Curcubeul schimbarii" gradinita noastra a ales ca tema de desfasurare"Cum se sarbatorea Dragobetele?". 
Activitatile pe care le-am desfasurat cu copiii din urmatoarele grupe ,Grupa mica- Ed.Singeorzan Florina,Grupa mijlocie- Ed. Luchi Ana-Maria,Grupa Mare- Ed. Rebrean Anuta
si s-au derulat  sub forma unor lecturi, activitati practice si activitati alese, jocuri de miscare.:"Cum se sarbatorea Dragobetele?"- cine era Dragobetele, superstitii legate de aceasta sarbatoare care mai persista in localitatea noastra.
"Cum se sarbatorea Dragobetele?" a fost si activitatea recreativa desfasurata in curtea gradinitei, un baiat imbracat in costum popular alearga si prinde fetele.

Ed.Rebrean Anuta












“Capul Primaverii” la G.P.N Salva

Sarbatorile agrare ale anotimpului primavara  in comunitatile rurale debuteaza cu cea numita popular “Capul Primavarii” ,Dragobetele sarbatorita in  data de 24 februarie. 
In cadrul activitatilor desfasurate pe aceasta tema, prescolarii  din cadrul gradinitei noastre au realizat o vizita in casa muzeu a mesterului popular Virginia Linul.
Aici gazda le-a explicat  si exemplificat traditia tamaierii casei si gradinii in aceasta zi pentru alungarea iernii.
Copiii insotiti de doamnele educatoare Gazdac Vasilica si Linul Crina  au vizitat muzeul de arta populara unde li s-au  prezentat etapele realizarii costumului popular local care in trecut se realiza in fiecare gospodarie taraneasca in aceasta perioada premergatoare a Postului Pastelui.

  Prescolarii s-au intalnit cu  cunoscutul realizator de televiziune Nea Marin ( cunoscut de la emisiunea Serviti ,va rog !) care le-a povestit despre particularitatile si importanta  acestei sarbatori a Dragobetelui in partea de sud a Romaniei.
 Copiii au fost incantati de experienta traditionala si de intalnirea cu o vedeta de televiziune urmand sa discute cu familiile lor despre importanta acestei sarbatori agrare.








                                   DRAGOBETELE LA BECLEAN

Evenimentele zilei, coordonate și îndrumate de către doamnele educatoare de la cele trei grupe au constat în: mai întâi printr-o povestire a educatoarei, s-au prezentat copiilor aspecte referitoare la semnificația și importanța acestei zile, s-a lecturat apoi Legenda lui Dragobete (s-a accentuat aspectul privind tradiția care spune că în această zi fetele ș băieții îmbrăcați de sărbătoare se întâlneau în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci flori de primăvară), s-au confecționat felicitări pentru cei dragi, iar la final preșcolarii au fost antrenați în jocuri specifice vârstei și au dansat cu baloane în mâini. Legenda lui Dragobete a fost exemplificată prin intermediul a patru preșcolari din cele trei grupe, îmbrăcați în costume populare (doi de la grupa mare și cate unul din grupa mică și mijlocie).

http://www.slideshare.net/VasilicaGazdac/prezentare-dragobete


 ACTIVITATI DE DRAGOBETE LA GRADINITA ROMULI


Pe 24 februarie, in ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, Zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.
La noi, Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene cand le aruncau in apele curgatoare.
Anul acesta sarbatoarea s-a suprapus cu Capul Primaverii, sarbatoare populara in care femeile ies dimineata cu un foraj cu jaratec si afuma imprejurimile casei pentru a fi ferita tot anul de serpii care s-ar putea ascunde pe  langa aceasta.
Gradinita cu program normal Romuli a  desfasurat  impreuna cu copiii o serie dintre activitatile specifice zilei de dragobete,
Copii au adunat flori din curtea gradinitei iar in sala s-a desfasurat o serbare cu copii imbracati in port popular.
                      Ed.Maria Telcean-Mustoiuc  .
                  





       



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu