vineri, 14 martie 2014

ACTIVITATI LUNA MARTIE-8 MARTIE ZIUA ONU PENTRU DREPTURILE FEMEII SI PACEA INTERNATIONALA

   8  MARTIE LA G.P.N RODNA

Gradinita nr.2 Rodna a ales ca 
tema in cadrul proiectului Curcubeul Schimbarii ziua de 8 Martie, ziua in care o sarbatorim pe cea mai iubita fiinta din lume: MAMA. Prescolarii gradinitei noastre au realizat felicitari si ghivece cu flori pentru mame, pentru doamnele partenere in Proiectul MICII EXPLORATORI , apartinand PARCULUI NATIONAL MUNTII RODNEI, dar si pentru doamnele  care lucreaza in cadrul primariei din localitate.
Cu zambetul pe buze si emotie in suflet, prescolarii au daruit "flori" si felicitari doamnelor care s-au aratat placut impresionate de "cadourile" primite.
Ed.Rebrean Anuta







 CURCUBEUL  SCHIMBARII LA G.P.P NR.6 BISTRITA

Copiii, familiile lor şi cadrele didactice de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 6 Bistriţa s-au bucurat să fie din nou împreună într-o zi frumoasă de primăvară în cadrul unei activităţi organizată altfel faţă de cum erau obişnuiţi. Au ieşit din incinta grădiniţei pentru a face o schimbare în desfăşurarea serbărilor......şi au mers la Centrul Municipal de cultură „George Coşbuc” - Teatrul de vară. Şi-au dorit să fie împreună cu toţii ca o adevărată familie.
De ce schimbare? Pentru că au oportunitatea de a fi implicaţi în Proiectul educaţional "Curcubeul schimbării" derulat la nivel naţional.
Ed. Iacobescu Corina

Diseminare in presa:






8 MARTIE LA G.P.N REBRA

Pentru valorificarea educativă a tradiţiilor şi obiceiurilor populare, trezirea interesului copiilor pentru folclorul românesc autentic, cunoaşterea şi însuşirea unor obiceiuri şi jocuri populare , cunoaşterea muzicii populare, a portului popular, dar și  a manifestării stării afective pozitive în relaţiile cu cei din jur (prietenie toleranţă, armonie), a responsabilității, a spiritului de echipă şi colaborare, cu cei 18 preșcolari ai grupei mijlocii de la Grădinița cu Program Normal Nr.1 Rebra am organizat și prezentat, în fața părinților, în data de 8 Martie, un grup vocal care a interpretat cântecele: ,,Are mama-n grădinuță”, ,,La oglindă”, ,,Sunt o fată țărăncuță” și ,,Spune-mi maică, spune-mi mie”, însoțite de acompaniament muzical, precum  și un frumos obicei popular - nunta -, aducând zâmbetul pe fețele tuturor .
Am încercat să scoatem în evidenţă câteva momente semnificative  care se practicau în cadrul unei nunţi ţărăneşti (peţitul, pregătirea steagului, pregătirea miresei, strigatul la grâu – ceea ce semnifică belşug pentru tânăra pereche –, jocul, jocul miresei, strigătura la găină, luarea cununii şi a şlaierului (voalului) de pe capul miresei, de către naşe şi punerea în locul acesteia a năfrămii, de către mire, semnificând ieşirea din rândul fetelor şi intrarea în rândul nevestelor , ducerea nurorii acasă la soacră).
                Copiii au fost plăcut impresionați, îmbrăcând costumul popular: fetele -  opinci, ciorapi de lână, poale, pânzături, la mijloc legate cu ,,frungii”, cămașă, pieptar, iar pe cap basma, băieții  -  opinci,  ciorapi de lână, cămașă, brâu la mijloc sau curea, pieptar, iar pe cap clopul cu păun , specific zonei Năsăudului.

 Prof. înv. preșcolar  - Tîrlișan Lenuța


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu