duminică, 5 ianuarie 2014

ZIUA SALUTULUI LA GRĂDINIŢA SALVA




În fiecare an, în data de 21 noiembrie, se serbează Ziua mondială a salutului pentru a sublinia importanţa comunicării în menţinerea păcii.Astăzi, această zi este celebrată în aproximativ 180 de ţări, prilej cu care oricine poate adresa scrisori liderilor politici pentru a-i încuraja în acţiunile pe care le întreprind în soluţionarea paşnică a unor conflicte.Ziua mondială a salutului este o iniţiativă lansată, în 1973, de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA, pe motiv că salutul este o formă elementară de acţiune interumană şi un pas important spre realizarea păcii şi înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi, religii diferite.
Serbată prima dată în contextul conflictului dintre Egipt şi Israel, din octombrie 1973, a constituit, iniţial, o formă de protest nonviolent la adresa războiului. Peste 30 de laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace se află printre personalităţile care au recomandat folosirea acestei zile ca un instrument, la îndemâna oricărei persoane pentru a se implica în crearea şi menţinerea păcii.
În cadrul Grădiniţei Salva, Şcoala” T.Morariu”Salva  s-a derulat activitatea integrată “ Ziua Salutului “ susţinută în comisia metodică a educatoarelor cu tematica educaţie pentru schimbare din cadrul Proiectului Naţional “ Curcubeul Schimbării “.Educaţia   de astăzi înseamnă schimbare datorită transformării contextului socio-economic actual, ceea ce a condus spre dezvoltarea unor probleme globale care necesită formarea de  deprinderi şi competenţe în găsirea soluţiilor la aceste probleme ( încălzirea globală,evoluţia tehnologiei, importanţa mass-mediei în societate, emigraţie şi imigraţie ,terorism, boli incurabile). În rezolvarea acestor probleme educaţia şi şcoala au rolul de a se schimba fundamental.
Pentru a genera o transformare individuală în acest context este necesară formarea unei game variate de deprinderi şi competente corespunzătoare sec.XXI  începând  cu copiii preşcolari printr-o gamă variată de activităţi prin intermediul educaţiei formale şi nonformale.
Flexibilitatea şi adaptabilitatea individului într-o societate postmodernistă va fi realizată prin formarea de deprinderi sociale şi personale , prin creativitate, inovaţie, relaţionare ,gândire critică, toate aceste demersuri işi vor avea originile în activităţile grădiniţei
Copiii preşcolari au fost familiarizaţi cu diferite modalităţi de salut din diferite ţări, formule de politeţe, curiozităţi din istoria salutului în întreaga lume. Activitatea a utilizat tehnologii digitalizate adaptate nivelului de vârstă şi a îmbinat metode a căror scop a fost menţinerea grupului de copii în centrul dezvoltării sociale şi personale.Produsul final al acestei activităţi a fost realizarea unui poster cu titlul “Ziua Salutului”.
Derularea acestor activităţi contribuie la dinamizarea activităţilor din grădiniţă şi la alegerea unor tematici noi placate pentru copiii şi pentru cadrele didactice implicate.





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu